Tjongerschans en Innovatielab Thialf verlengen samenwerking op het gebied van medische zorg voor top- en breedtesport.

06 september

Ziekenhuis Tjongerschans en Innovatielab Thialf gaan, na een succesvol eerste jaar, ook komend jaar samenwerken op het gebied van innovaties in de sportmedische zorg. In het eerste jaar werd onder andere onderzoek gedaan naar het 1500m kuchje en het effect van een pulserend elektrostatisch veld, ook wel bekend als ‘het matje’, op de prestatie van topsporters.

Door de inzet van Sportarts Jean Driessen bij Innovatielab Thialf, is Tjongerschans afgelopen jaar betrokken geweest bij regionale en commerciële schaatsteams door het bieden van medische en wetenschappelijke ondersteuning. In het komende jaar blijven Tjongerschans en Innovatielab Thialf dit doen en organiseren daarom samen met Thialf en het UMCG op 22 februari 2019 het sportmedisch congres. Deze inspirerende bijeenkomst in Thialf gaat plaatsvinden voorafgaande aan het ISU WK Sprint.

Daarnaast gaan Innovatielab Thialf en Tjongerschans zich ook in 2019 gezamenlijk inzetten voor wetenschappelijk onderzoek en het uitbreiden van test- en meetmogelijkheden voor sporters in Heerenveen. Het uiteindelijke doel van de samenwerking is dat innovaties in de (top)sport kunnen leiden tot nieuwe producten en betere zorg voor de patiënten van ziekenhuis Tjongerschans en dat kennis vanuit de zorg gebruikt kan worden voor verbetering van de prestaties door sporters. Een mooie kruisbestuiving van expertise, waarmee de unieke zorg- en sportinfrastructuur van Heerenveen optimaal gebruikt wordt.

Deze unieke infrastructuur van Heerenveen wordt verstrekt met de opening van Orthoradius op 14 september 2018 door ziekenhuis Tjongerschans. Orthoradius is een sport-orthopedisch expertisecentrum in het bruisende hart van Sportstad Heerenveen en maakt deel uit van ziekenhuis Tjongerschans. Dit expertisecentrum heeft een moderne, professionele uitstraling en is gelegen tussen het Abe Lenstrastadion en de Epke Zonderland Turnhal en trots partner van TeamNL. Een uniek voorbeeld van hoe zorg gecentraliseerd wordt rondom de sport en een unieke mogelijkheid om met de zorg en de sport samen te innoveren.


Vorige pagina