Grip op ijs

Thialf is het schaatshart van de wereld, waar top- en breedtesport trainen onder hetzelfde dak, op hetzelfde ijs. Om het ijs voor alle doelgroepen goed te houden, wordt er dag en nacht veel tijd gestoken in de ijsvloer. Door de jaren heen is er veel geëxperimenteerd met ijs om het ideale ijs neer te leggen. Het maken van ijs is daarbij meer een ambacht dan een wetenschap. In de wetenschap zijn er weinig experts die voldoende advies kunnen geven over duurzamer en beter ijs maken. Daarom moeten we deze kennis zelf ontwikkelen. In samenwerking met Wetsus, het Europese Centre of Excellence op het gebied van watertechnologie, zullen Thialf en Innovatielab Thialf deze uitdaging aangaan.

Om beter grip op de kwaliteit van ijs te krijgen gaan we op zoek hoe we de grip en glij-eigenschappen van ijs kunnen meten en aanpassen. Welke grip en glij-eigenschappen leiden tot de beste prestaties, is per discipline anders en vergt toegepast onderzoek. Met een 4 jarig promotieonderzoek proberen we stap voor stap meer grip op ijs te krijgen met wetenschappelijke onderbouwing. Inzicht en controle op de eigenschappen van ijs zal een positieve impact hebben op prestaties, maar ook op het energiezuinig maken van ijs. Deze kennis moet nu ontwikkeld worden, om ook in de toekomst het beste ijs te kunnen leveren.

Het energie vraagstuk is iets wat iedereen bezighoudt in deze tijd en dat geldt ook voor Thialf. IJs maken kost veel energie en daarom is Thialf aangesloten bij zoveel mogelijk groene energiebronnen. Op het gebied van energielevering gaan innovaties hard, maar aan de kant van energieverbruik in het maken van ijs wordt weinig tot geen onderzoek gedaan. Daar willen we met dit project veranderen. Als we weten hoe we ijskwaliteit goed kunnen meten en aanpassen, kunnen we gaan kijken naar manieren om het energieverbruik te verminderen en toch de kwaliteit van het ijs hoog te houden.

Loes Heemskerk is als Promotieonderzoeker begonnen op 1 februari 2024. Ze wordt hierbij begeleid door Prof. Daniel Bonn (Universiteit van Amsterdam), Prof. Christoph Salzmann (University College London), dr. Elmar C. Fuchs (Wetsus), dr Doekle Terpstra (Wetsus), dr Michel Saakes (Wetsus) en dr. Inge Stoter (Innovatielab Thialf).

Fotocredits: MNO Photo