SportUp Boost

De weg van een nieuwe uitvinding of idee naar een rendabel product is vaak lang en gaat gepaard met veel hobbels en weinig financiële middelen. Dit wordt ook wel de "valley of death" van innovaties genoemd. Met het SportUp Boost project willen we jonge wetenschappers, ondernemers en start-ups stimuleren om te ondernemen in de sport en te ondersteunen in hun weg door de "Valley of Death".

Middels de One Single Hub regeling kunnen we samen met vier andere centra het succesvolle SportUp Boost supportprogramma uit België uitrollen over nederland. De vier centra zijn:

• Innovatielab Thialf – Heerenveen - Noord Nederland
• Amsterdam Institute of sport Science (AISS) – Amsterdam – Noord-Holland
• Sport Centrum Papendal – Arnhem – Gelderland
• Stichting Orange Sports Forum – Eindhoven - Noord-Brabant

De opschaling vindt plaats in samenwerking met SportUp Boost België en het imec.istartprogramma van imec. Innovatielab Thialf zal daarnaast aansluiten op initiatieven in Noord Nederland, om de hele Noordelijke regio te kunnen bedienen en te profiteren van de bestaande infrastructuur voor start-ups in bredere zin. 

De innovatiecentra gaan start-ups met een early stage business idee in de sportsector werven en begeleiden. De startups gaan door een pre-accelerator fase ondersteund door SportUp Boost NL en worden voorbereid op deelname aan een uitgebreider Start-up ondersteuningsprogramma en het ophalen van nieuwe investeringen. Vanuit Innovatielab Thialf kunnen we de early stage start-ups de basiskennisgeven over hoe een onderneming te starten in de sport. Met ondersteuning van Thialf, Topsport NOORD en Sportstad Heerenveen hebben we een sterke en brede ingang in de top en breedtesport van verschillende sporten. We hebben door jarenlange samenwerking met kennisinstellingen in het hele land en aansluiting bij Sportinnovator een sterk wetenschappelijk en innovatienetwerk die we voor de bedrijven in kunnen zetten. 

Nederland behoort tot de koplopers op het gebied van sporttechnologie en sportinnovaties. De veeleisendheid van topsport en de bijkomende extreme aandacht voor detail maakt topsport, net als ruimtevaart, een kraamkamer voor technologische innovaties. De projectpartners verwachten met het project SportUp Boost NL een enorme boost te kunnen geven aan het startup ecosysteem in Nederland voor de sport om zo meer innovaties door de Valley of Death te laten lopen.