Sportspecifieke krachttraining

Schaatsen is een complexe beweging die explosieve kracht, uithoudingsvermogen en techniek vereist. Atleten doen krachttraining en schaatspassen op het droge bovenop de schaatssessies om met name hun kracht te verbeteren. Tot nu toe is er geen manier om objectief te meten hoe sport specifiek de verschillende oefeningen binnen de kracht- en droogtrainingen zijn voor de schaatssport.

Het doel van dit project is om de sport specificiteit te bepalen van kracht- en droogtraining middels EMG-metingen bij topsporters. Hiervoor worden EMG-patronen van been- en bilspieren gemeten op het ijs en in de krachthal. De EMG-metingen en verwerkingen worden gedaan in samenwerking met het bedrijf Oromuscle, die sterke algoritmes heeft geschreven om de EMG-data snel te verwerken tot duidelijke EMG-patronen. Om de sport specificiteit te bepalen worden de EMG-patronen van de schaatsbeweging vergeleken met de EMG-patronen tijdens kracht- en droogtraining.

Dit project is op verzoek van en in samenwerking met Team Worldstream-Corendon. Samen met de coaches van Team Worldstream-Corendon worden de resultaten geanalyseerd en geïnterpreteerd voor praktisch gebruik.

 • In het kort

  Start 1-sep-2021
  Status Onderzoeksfase
  Doel Het doel van dit project is om de sport specificiteit te bepalen van kracht- en droogtraining middels EMG-metingen bij topsporters.

   

 • Meer informatie?

  Contactpersoon Inge Stoter
  E-mail Innovatielab@thialf.nl
  Twitter @innovatiethialf