Ons Team

Innovatielab Thialf is een netwerkorganisatie met partners uit de sport, de wetenschap en het bedrijfsleven. Onder het dak van Thialf worden experts uit verschillende disciplines samengebracht om te werken aan innovaties in de schaatssport.

Hieronder stellen we ons team en onze experts aan u voor.

Manager

Dr. Inge Stoter

Inge Stoter heeft een achtergrond in de bewegingswetenschappen en is gepromoveerd op het gebied van prestatieontwikkeling in de schaatssport. Sinds 2016 is ze manager van Innovatielab Thialf, waarbij ze continu werkt aan het verbeteren van de schaatsprestatie middels de ontwikkeling van innovatieve producten en wetenschappelijke kennis. Ze zorgt hierbij voor structurele samenwerking tussen wetenschap, sport en het bedrijfsleven op basis van een breed gedragen innovatie agenda. Expertise van Inge Stoter ligt in het verbinden van mensen en organisaties met een gemeenschappelijk doel en het initieren, uitvoeren en praktisch bruikbaar maken van wetenschappelijk onderzoek in het schaatsen.

Experts in de schaatssport

Bjorn de Laat MSc., Embedded Scientist (KNSB)

Bjorn de Laat is een bewegingswetenschapper en sinds 2014 werkzaam als embedded scientist van het Nationale Team Shorttrack (NTS). Voor Innovatielab Thialf halen de embedded scientists van de KNSB de vraag uit de topsport op en zorgen ze voor de inbedding van innovaties. Bjorn de Laat zijn expertise ligt in trainingsmonitoring, prestatietesten, video analyse en sensortechnologie.

Dr. Sander van Ginkel, Embedded Scientist (KNSB)

Sander van Ginkel is gepromoveerd in de moleculaire biologie en heeft zich daarna doorontwikkelt tot inspanningsfysioloog. Sander is werkzaam bij de KNSB als embedded scientist voor de langebaan. Sander geeft daarin direct ondersteuning aan de bondcoaches voor de teamonderdelen en talentontwikkelingsprogramma’s. Voor Innovatielab Thialf halen de embedded scientists van de KNSB de vraag uit de topsport op en zorgen ze voor de inbedding van innovaties. Sander van Ginkel zijn expertise ligt in trainingsmonitoring, prestatietesten en video en data analyse.

Simon Kuipers, hoofdcoach Thialf Academy

Simon Kuipers is voormalig Olympisch topschaatser en is na zijn eigen sportcarrière doorgegaan als coach van Olympische schaatsers bij onder andere Team Afterpay. Hij heeft het sport leiderschapsprogramma gevolgd aan de Nyenrode business universiteit. Op dit moment is Simon hoofdcoach van de Thialf Academy. Voor Innovatielab Thialf is Simon Kuipers een van de topcoaches die input geeft voor innovaties en wetenschappelijke vraagstukken. De expertise van Simon ligt in het trainen en coachen op basis van objectieve en subjectieve data en op technische doorontwikkeling van schaatsers tot het hoogste niveau. 

Data expert

Dr. Stephan van der Zwaard, Data Wetenschapper (Sport Data Valley)

Stephan van de Zwaard heeft de opleiding Bewegingswetenschappen aan de Vrije Universiteit in Amsterdam (VU) gevolgd. Aansluitend heeft hij daar een promotietraject afgerond over trainingsoptimalisatie met de vraag hoe je sprint- en duurvermogen het beste kunt combineren (ondanks dat dit niet gemakkelijk is). In 2017 startte Stephan als Data Scientist, waar hij zich heeft verdiept in dashboarding, machine learning, automation en het maken van prototype applicaties. Dit zijn precies de expertises die Stephan sinds 2018 inzet bij Innovatielab Thialf. Vanuit de samenwerking met innovatiepartner Sport Data Valley draagt Stephan bij aan het digitaliseren van de schaatssport. Zijn expertise ligt op het gebied van data science, trainingsmonitoring en prestatietesten.

Wetenschappelijke experts

 • Dr. Jean Driessen - Expert Ademhaling en longfunctie.

  Werkzaam bij: Tjongerschans ziekenhuis.

  Werkzaamheden bij Innovatielab Thialf: Onderzoek naar oorzaken en oplossingen van inspanningsastma. 
  Contactgegevens: Jean.Driessen@tjongerschans.nl 
  Klik hier voor persoonlijke pagina 

 • Dr. ir. Jeroen van der Eb - Expert techniek

  Werkzaam bij: Universiteit Leiden en Sport Data Center

  Werkzaamheden bij innovatielab Thialf: Ontwikkeling en implementatie van (onderdelen van) de meetschaats
  Contactgegevens: jvandereb@gmail.com 
  Klik hier voor persoonlijke pagina 

 • Dr. Matthias Kempe - Expert trainingsmonitoring en big data analyse

  Werkzaam bij: Rijksuniversiteit Groningen en SSIG.

  Werkzaamheden voor Innovatielab Thialf: Inzet en begeleiding studenten die onderzoek doen naar Trainingsmonitoring en het effect van training op de prestatie.
  Contactgegevens: m.kempe@umcg.nl 
  Klik hier voor persoonlijke pagina 

 • Dr. Marije Elferink-Gemser - Expert Talentontwikkeling

  Werkzaam bij: Rijksuniversiteit Groningen en SSIG.

  Werkzaamheden Innovatielab Thialf: Inzet en begeleiding van studenten die onderzoek doen naar talent en prestatieontwikkeling in het schaatsen.
  Contactgegevens: m.t.elferink-gemser@umcg.nl 
  Klik hier voor persoonlijke pagina

 • Dr. Ruby Otter - Expert Trainingsmonitoring

  Werkzaam bij: Hanzehogeschool Groningen

  Werkzaamheden Innovatielab Thialf: Onderzoek naar optimalisatie van de trainingsmonitoring in het schaatsen. Projectleider Coach in Control.
  Contactgegevens: t.a.otter@pl.hanze.nl 
  Klik hier voor persoonlijke pagina