Knee Rehabilitation on Skates (KROS)

Voorste kruisband blessures komen vaak voor in team- en contactsporten, maar gemiddeld keert maar 55 % weer terug op zijn eigen niveau in zijn oude sport. Dit kan komen omdat ze bang zijn eenzelfde blessure op te lopen of te lang uit de sport te zijn. Middels het KROS-project (Knee Rehabilitation On Skates) willen we de deelnemers kennis laten maken met de schaats- en skeelersport tijdens de revalidatie na een voorste kruisbandreconstructie. Zowel schaatsen als skeeleren worden niet geassocieerd met een voorste kruisband blessure en zijn tevens een goede training voor de balans en krachtontwikkeling rondom de knie.

Het algemene doel van de revalidatie na een voorste kruisband operatie is het versterken van spierkracht en balans rondom het kniegewricht en daarmee de terugkeer naar sport mogelijk te maken. Dit gebeurt meestal in een klinische omgeving en is zeer gericht op de uitvoering van de beweging. De langdurige revalidatie (9-12 maanden) kan daardoor als saai worden ervaren. Om een extra dimensie te geven aan de revalidatie willen we de focus op de uitkomst van de beweging leggen, in plaats van op de beweging zelf. Dit zou  kunnen met het beoefenen van de schaats- of skeelersport.

De verwachting is dat de deelnemers hogere intrinsieke motivatie zullen hebben voor de langdurige revalidatie periode en hierdoor meer vooruitgang boeken. Ze kunnen hierdoor mogelijk eerder terugkeren in hun eigen sport of wanneer ze het skate-virus te pakken hebben overstappen naar de schaats- en skeelersport.