Sprint app

Anno 2017 staan de schaatscoaches nog met een stopwatch in hun hand voor het meten van de tijd op een 100, 200 of 600 meter. Enige geautomatiseerde feedback welke schaatsers kunnen krijgen op een ijsbaan zijn de rondetijden. Opbouw van snelheid binnen een ronde gaat nog steeds op gevoel en is alleen handmatig te monitoren. Tijd voor innovatie dus!

In het project Sprint Coach wordt gewerkt aan de eerste snelheidsmeter voor het schaatsen. In Thialf, het schaatshart van de wereld, zijn 12 MYLAPS meetlussen ingebouwd waarmee snelheden over 12 segmenten gemeten kunnen worden. Innovatielab Thialf werkt, samen met de KNSB en het bedrijf Sportunity, aan een webapplicatie die snelheden live kan terugkoppelen aan de coaches en de schaatsers. Deze terugkoppeling zal worden gedaan in de “Sprint Coach” app.

Sprint Coach
De Sprint Coach app is dé tool voor (top)trainers die door middel van realtime data en analyses hun atleten beter willen laten presteren. Door middel van een live dashboard met de 12 segmenttijden, snelheden en grafieken van iedere rijder kan de trainer exact zijn trainingsplan en effectiviteit van zijn aanwijzingen volgen. Tevens kan de trainer meerdere schaatsers tegelijk volgen en de metingen verrijken door het toevoegen van labels, foto's en video opnames.

Sprint Coach is een initiatief van Innovatielab Thialf, KNSB en Sportunity en wordt mede mogelijk gemaakt door NOC*NSF. Het is de bedoeling om in de toekomst de technologische innovaties ook te gebruiken voor andere ijsbanen en sporten.