Science Meets Practice

Innovatielab Thialf heeft als doel om de sportpraktijk en de wetenschap dichter bij elkaar te brengen en doet dit onder andere middels de jaarlijkse Science meets Practice bijeenkomst in Thialf. Dit jaar vond de bijeenkomst plaats op 19 juni met als thema trainingsmonitoring. Keynotesprekers van deze bijeenkomst waren Guido Vroemen en Richard Jaspers.

Guido Vroemen - Training en data-analyse bij duursporters: met vermogen naar piekprestaties

Bij de begeleiding van fanatieke sporters zijn er een aantal fysieke zaken van belang: hoe sterk is de fysieke motor en hoe goed is het herstelvermogen van het lichaam? Prestatieanalyse begint in het lab met een inspanningstest om met behulp van een ergo-spirometer de diverse energiesystemen in kaart te brengen en zo een prestatie profiel van de atleet te maken: Hoeveel vermogen kan er worden geleverd? Met behulp van deze data kan een schema worden gebouwd om naar een doel toe te werken.

Naast de fysieke stress is de mentale stress monitoren net zo belangrijk om een goede opbouw te krijgen en op tijd rust in te bouwen. Door de zorgvuldige analyse van de data van vermogen, hartslag, snelheid en nog vele andere, is het volgen van de progressie van de atleet nauwkeurig uit te voeren. De communicatie met de atleet over zijn gevoel bij de trainingen en gemoedstoestand maakt dan het plaatje compleet en zorgt ervoor dat op tijd de balans van arbeid en herstel weer hersteld kan worden, indien dat vereist is.
Afbeeldingsresultaat voor guido vroemen

 

Richard Jaspers - Why muscles matter: optimaliseren van sprint- en duurprestaties van atleten.

Voor veel sporten is het van belang dat een atleet in staat is zowel een hoog piekvermogen als een hoog uithoudingsvermogen te kunnen leveren. Maar, het combineren van het duur- en piekvermogen is nog erg lastig. Echter zijn er oplossingen die de combinatie kunnen bevorderen.

In deze presentatie zal ik op basis van een door ons recent uitgevoerde studie bij top wielrenners ingaan op wat de kritische determinanten zijn voor een hoog piek- of duurvermogen en een optimale combinatie hiervan. Met behulp van een reeks testen kan voor een individuele atleet uitgezocht worden wat de status is met betrekking tot zijn piek- en duurvermogen en daarmee kan ook uitgezocht worden wat de mogelijkheden voor verbetering zijn.

 

 

Afbeeldingsresultaat voor spiervezel